čitanjeU razvijanju  predvještina čitanja i  pisanja djeci  puno mogu  pomoći  okolina i dnevne rutine u  domu. Okružujući djecu  pisanim sadržajima i razgovarajući s njima o tome što to znači, oni će svakim danom učiti sve više.

Osim što će početi  uočavati pisane  znakove svuda oko sebe, shvatit će da su riječi koje vide u pisanom obliku, zapravo  riječi koje govore i čuju. Počet će učiti da slova mogu  nositi značenje, te da postoji mnogo različitih načina komunikacije.

Okolina bogata pisanim sadržajima  potiče i interes za pisanjem. Ukoliko vide  roditelje koji čitaju i pišu tijekom svojih dnevnih aktivnosti, poželjet će i sami komunicirati u pisanom obliku.

Svakodnevne kućanske rutine i aktivnosti mogu se iskoristiti i za učenje. Navest ćemo nekoliko jednostavnih i zabavnih primjera aktivnosti za obogaćivanje okoline pisanim sadržajima.

  • Stavite natpise ili oznake  na različita mjesta svog doma, na primjer  “Majina soba” na vrata sobe svoje kćeri  ili “kaput” iznad vješalice. Usmjerite djetetovu pozornost na te oznake.
  • Zajednički izradite naljepnice. Na primjer, kad zamjenjujete zimsku i ljetnu odjeću, neka dijete stavlja natpise na svaku kutiju (npr. kape, rukavice, veste, hlače). Ako dijete još uvijek ne zna samo pisati, napišite vi, a ono može pokušati prepisati ispod.
  • Zajednički sastavite popis namirnica za kupovinu. Dijete će vam pomoći odlučiti što vam je sve potrebno, a zatim i sastaviti popis. Tijekom kupovine, dijete vam može pomagati pratiti popis i prekrižiti stavke koje ste kupili.
  • Okružite dijete s puno knjiga, slikovnica, enciklopedija o stvarima poput dinosaura i insekata, kao i knjigama poezije, novinama i časopisima. Stvorite “kutak za čitanje” u njihovoj spavaćoj, ili u zajedničkoj dnevnoj sobi.
  • Obilno koristite  pisane sadržaje tijekom svojih dnevnih aktivnosti. Na primjer, kad kuhate, usmjerite pozornost djeteta na svaki korak recepta i svojih radnji. Tako će dijete početi učiti da pisana riječ nosi značenje.
  •  I izvan kuće možete usmjeravati djetetovu pažnju na pisane sadržaje. Na primjer, pokažite na znak „stop“ i recite djetetu da se svaki put kad vidimo tu riječ trebamo zaustaviti. Neka vam pri vožnji pomaže uočavati znak „stop“.
  • Napravite  ljestvicu  rasta  zajedno. Mjerenje djetetove visine usmjerit će ga na brojeve. Bilo bi dobro ovu ljestvicu postaviti  u djeteovoj sobi gdje ju uvijek može vidjeti.
  • Možete pretvoriti šetnju u aktivnosti učenja igrajući igre poput traženja  riječi koje počinju određenim glasom.
  • Također možete koristiti pijesak za pisanje slova. Pisanje i brisanje slova  u pijesku je odlična igra u kojoj djeca uživaju, a jednostavna je za izvesti.

Kad su djeca u ranoj dobi  usmjerena na uočavanje raznih znakova, etiketa i ljestvica, tako su usmjereni  na slova, riječi i brojeve, kao i veze između izgovorenih i napisanih  riječi, čime razvijaju svoje predvještine za čitanje i pisanje. Pokušajte s ovim prijedlozima u svom domu, i dobro se zabavite!