sad girlKad djeca krenu u vrtić, jaslice ili igraonicu to je često u njihovim životima prvo veće odvajanje od roditelja, ali i susret s većim brojem nepoznatih osoba što od njih zahtijeva prilagodbu na novu situaciju. Većina djece se uspješno tome prilagodi.

No, u periodu prilagodbe često se zna dogoditi da djeca pokažu neke reakcije na novu situaciju kao što je npr. promjena u hranjenju/spavanju, agresivnost, povlačenje, ili neka ponašanja regresije (vraćanje nekih ponašanja koje je dijete već preraslo poput traženja dude, mokrenje u krevet, sisanje prsta i slično).

Ova ponašanja nestaju kako se dijete uspješno uspijeva prilagoditi novoj situaciji.

Adaptacija ne završava onda kada prestane plač ili prethodno spomenuta ponašanja već onda kada se dijete u vrtiću ili igraonici snalazi, komunicira, jasno izražava svoje osjećaje.

Nekoliko savjeta za uspješan odlazak u igraonicu:

·         Pripremite dijete na igru s vršnjacima kroz druženje i zajedničku igru s djecom (uključite ga u organizirane programe za djecu). Potaknite djetetovu želju za vršnjačkim društvom.

·         Prije polaska u igraonicu dovedite dijete da zajedno upoznate prostor, tetu u igraonici, park ispred igraonice i slično.

·         Nastojte da dijete istovremeno nema još jednu veliku promjenu u životu – npr. preseljenje, rođenje brata/sestre i slično…

·         Ako je dijete vezano uz neku igračku, tu igračku možete prve dane nositi u vrtić i ona će mu pomoći da se u novom prostoru osjeća sigurnije.

·         Prilikom rastanka pozdravite se s djetetom i najavite kad ćete doći.

·         Ne odlazite bez pozdrava ako vam se čini da se dijete zaigralo. Izbjegavanje suza u ovom periodu na ovaj način ne donosi koristi jer se dijete treba naučiti nositi s odvajanjem. Odlaženjem bez pozdrava djetetu unosite nesigurnost jer ono može očekivati da ćete i inače otići bez pozdrava.

·         Budite spremni da će dijete kad krene u igraonicu od vas tražiti više pažnje. Osigurajte i osmislite posebno vrijeme samo za vas (šetnja prije igraonice ili slično).

·         Ako dijete nerado priča o igraonici nemojte ga o tome pretjerano ispitivati.

·         Kad primjetite da se dijete sve više veseli odlasku u igraonicu radujte se s njim jer je to dobar znak da se prilagođava novoj situaciji.

·         Pripremite i sebe na odvajanje. Nastojte ne prenositi vaše strahove, tugu na dijete jer će mu to samo otežati prilagodbu. Prenesite mu ideju da je igraonica veselo i sigurno mjesto u kojem ga čeka puno zabave i prijatelja.

 

Izvor: http://www.psiholog-rebeka-bulat.hr