Cjelodnevna edukacija “Poremećaji iz spektra autizma i Senzorna integracija prema Ayres® u pedagogiji” za logopede, rehabilitatore, psihologe, fizioterapeute, radne terapeute, medicinske sestre, odgojitelje i učitelje koji se bave djecom s teškoćama u razvoju privukla je stručnjake od Osijeka, Ladimirevaca, Virovitice do Zagreba, ali i Brođanke. Održana je u Spomen domu Dragutin Tadijanović u Slavonskom Brodu u subotu, 6. svibnja. Posebno nas raduje interes studentica sa Studija ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, za ovu tematiku.

U današnje vrijeme, kad se prevalencija poremećaja iz spektra autizma penje i na 1/1000 djece, ovakva edukacija se pokazala vrlo korisnom. Polaznice je obogatila za nova specifična znanja o radu s djecom s poremećajem iz spektra autizma prema postavkama senzorno integracijske pedagogije.

Voditeljica edukacije Lidija Andrijević Gajić, prof. log. instruktorica SI pedagogije, Marte Meo supervizorica, dugogogodišnja voditeljica savjetovališta za obitelji djece s razvojnim teškoćama u Centru za odgoj i obrazovanje „Slava Raškaj“ u Zagrebu, upoznala je polaznice s postavkama senzorno integracijske pedagogije koja pomaže roditeljima, učiteljima, odgojiteljima i terapeutima objasniti zašto se dijete ponaša na određeni način, razviti i primijeniti učinkovite intervencije za smanjivanje određenih teškoća, predvidjeti kako će se ponašanje promijeniti kao rezultat intervencije i omogućuje uspješno sudjelovanje djece i obitelji u svakodnevnim aktivnostima.

Edukacijom je obuhvaćena i Marte Meo potpora razvoju kao učinkovita metoda za prirodno poticanje komunikacije osoba koje imaju teškoća u ostvarivanju kvalitetnih interakcija s drugima. Temelji se na pomnoj analizi video snimaka gdje je moguće uvidjeti kada se u svakodnevnim situacijama javlja prilika za razvoj vlastitim snagama.

Istaknuta je važnost timske suradnje svih uključenih stručnjaka u interventne programe te velika uloga roditelja u tom timu, što nas je ponukalo  na planiranje besplatnog predavanja o istoj temi, namijenjenog upravo roditeljima i mogućnostima primjene senzorno integracijske pedagogije u svakodnevnom životu. Predavanje se planira za početak školske godine 2017/2018.