Što je novo u Logosu?

Vrtić u prirodi

Prekrasan lipanjski dan iskoristili smo za izlet na obiteljsko imanje u selu Klakar  kao jednu od aktivnosti projekta “Potjeh –  program poticanja jezično-govornog razvoja kroz igru i kreativnost” sufinanciran od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

 

 

Opći cilj projekta bio je povećati mogućnosti djece predškolske dobi s jezičnim teškoćama da izvan redovitoga odgojno-obrazovnog sustava steknu potrebna znanja i vještine te usvoje primjerene oblike jezično-govornog izražavanja.

Uz vodstvo gospodina Mate Baboselca, pučkog pripovjedača i autora brojnih knjiga s tradicijskom tematikom djeca su imala priliku upoznati se s nekim zaboravljenim igrama koje su se nekad u Slavoniji igrale, dok nije bilo suvremenih igračaka i uređaja za igru.

Isprva pomalo oprezni zbog nepoznatog prostora, djeca su ubrzo pokazala velik interes za igru u prirodi koja potiče sva osjetila na potpuno drugačiji način nego kad se igraju u zatvorenom prostoru. Vjerujemo da će im ovi bogati poticaji dugo ostati u sjećanju i olakšati povezivanje znanja stečenih u sklopu projekta ili na druge načine.

Osim što  igra u prirodi spaja neobaveznu igru i učenje, ona stimulira i kreativnost kod djece jer priroda i prirodni materijali potiču bezgraničnu dječju maštu i služe kao sredstvo inventivnosti i kreativnosti,  pružaju neograničene mogućnosti za igru, a dijete ih sa svakim novim izlaskom može otkrivati na drugačiji način. Stoga se nadamo da će ovakvi izleti postati uobičajene i česte aktivnosti u Logosu.

 

Korisnicima projekta “Potjeh” su se pridružili i svi ostali polaznici naše Male pričaonice i tako na najljepši mogući način, uz igru i druženje u prirodi, obilježili kraj ove pedagoške godine…