Kreativna mozgalica

fb8d37fcc2e5f9793a38916b56e7f62d” Stvaralačko je mišljenje preobrazilo čovjekovo okruženje i svijet, koji su svakim danom drukčiji od jučerašnjeg. Kad bismo ljudima oduzeli sposobnost stvaranja zaustavio bi se vlak koji nas vozi u budućnost.

A što je stvaralaštvo? Iako o tome stavovi nisu jednoznačni, za ovu ćemo prigodu navesti da je to aktivnost koja daje nove, originalne proizvode u materijalnoj ili duhovnoj sferi (Petz, 1992.). Osim originalnosti (izvornosti), osnovne su sastavnice kreativnosti i: fluentnost (protočnost), fleksibilnost (prilagodljivost) i elaborativnost (izvedivost).” (Iz knjige: Možeš i drugačije; Cvetković Lay, Pečjak, 2004.)

Već u predškolskoj dobi moguće je prepoznati djetetove visoke kognitivne potencijale, a zatim ih poticati i njegovati obogaćivanjem odgojno-obrazovnog rada. U ranoj dobi djeca iskazuju uglavnom potencijalnu darovitost koja se još ne očituje u potpunosti kao zrela, produktivna darovitost . Stoga je iznimno važno u ranom djetinjstvu svoj djeci, pa tako i darovitoj, osigurati što stimulativnije okruženje. Darovita djeca imaju svoje specifične potrebe na koje  bi odrasli morali znati adekvatno odgovoriti, te im ponuditi sadržaj i aktivnosti koje će zadovoljiti te potrebe.

U suradnji s udrugom “Laboratorij kreativnosti” nastao je program za poticanje kreativnosti i inteligencije kod predškolske djece pod nazivom “Kreativna mozgalica”, koji se u Logosu provodi dva puta godišnje: u proljetnom i jesenskom ciklusu.

Program za predškolce “Kreativna mozgalica” ima za ciljeve:

  • poticati razvoj kreativnosti kod djece kroz različite aktivnosti
  • omogućiti potencijalno darovitoj djeci da razvijaju sve svoje potencijale
  • zadovoljiti specifične razvojne potrebe darovite djece kroz širenje i obogaćivanje obrazovanja
  • podržati darovitu djecu u razvijanju samostalne i odgovorne ličnosti.darovito_dijete_0-Copy

Uzrast polaznika: od 5 do 7 godina

Trajanje jednog ciklusa: 10 radionica po 60 minuta koje će se održavati jednom tjedno

Voditeljica: Vesna Jerković, profesorica psihologije i Marte Meo terapeut, dodatno educirana iz područja rada s darovitom djecom, Montessori pedagogije, Brain Gym-a, kognitivno-bihevioralne terapije te primjeni art terapije u radu s djecom i mladima.

Cijena jednog ciklusa: 450,00 kn